Koorgeschiedenis

Terug

In 1978 startte Wiske Van Hoof-Moerenhout met een gemengd jeugdkoor. Net als het kinder- en meisjeskoor dat zij opgericht had in 1966, kreeg het de naam fa-mi-la. De vrouwenstemmen werden gerekruteerd uit het meisjeskoor, en voor de man­nenstemmen werden jonge familieleden en geliefden aangeworven. Ze boekten mooie resultaten op festivals in binnen- en buitenland, met muziek van Lassus tot hedendaagse Vlaamse componisten.

In 1984 legde Wiske de directie van het koor in handen van haar zoon Peter. Hij vernieuwde het repertoire en realiseerde daarmee opgemerkte optredens. Met concerten rond de Franse impressionisten bracht hij het koor naar een nieuw hoogtepunt. Ook jazz, swing en lichte muziek kregen veel aandacht, zonder de oude muziek uit de renaissance en de barok uit het oog te verliezen.

In 1998 kreeg het ensemble zijn huidige naam “Couleur Vocale”. We zijn immers een gezelschap met een gevarieerd repertoire, dat een veelheid aan klankkleuren uit zijn stemmen kan toveren.

In 2003 nam Ivo Jacobs tijdelijk de directie waar. Zijn idee om met Kerstmis enkele concerten uit te voeren met Engelstalige werken uit de vorige eeuw werd met enthousiasme gerealiseerd.

Begin 2005 konden we de muzikale leiding weer toevertrouwen aan Peter Van Hoof. Koorzangers van het eerste uur breidden samen met enthousiaste, nieuwe leden hun muzikale mogelijkheden verder uit.

Zo schitterde het koor ondermeer op de podia van de Vlaamse Opera te Gent en de Antwerpse Singel met een ruiker van koorpassages geplukt uit befaamde opera's in 2006. en werd in 2007 een uitvoering van het requiem van Brahms op podium gezet de Singel en Mol, en dit in organisatie door Octopus.

In 2008 werkte het koor mee aan het examen koordirectie van Eric Demarbaix met een gesmaakte  uitvoering van de Chichester Psalms van Bernstein.

Samen met de Centrumharmonie Geel en enkele Kempense koren bracht Couleur Vocale het totaalspectakel 'Great War Remembrance Concert' in de St. Dimpnakerk te Geel en de Warrande te Turnhout.

In 2015 vroeg orkest Entente Cordiale ons mee te werken aan de uitvoering van het oratorium 'Elias' van Felix Mendelssohn.